ROUTE:

Linksaf de Molenbrug op en meteen weer rechtsaf de Loodsgracht op

Foto 8 Loodsgracht 48

Kijk naar het huis op nummer 48.

Deze woning is in 1913 gebouwd. De voorkant is nog precies zoals die was in 1913. Let eens op de vorm en de hoogte van de ramen. Op de hoeken van de ramen en de deur is natuursteen aangebracht. Natuursteen is een soort steen dat in de natuur wordt gevonden. Dus deze stenen worden niet zo als baksteen gebakken. Er zijn ook randen te zien van witte en rode tegels. De erker heeft een vijfhoekige vorm. Bovenop de erker zit een balustrade. Die dient als balkon voor de eerste verdieping. In 1913 was dit een heel modern huis. De manier waarop het huis is gebouwd was helemaal nieuw voor die tijd.

Bij huizen die vóór 1900 zijn gebouwd is dat meestal niet het geval. De manier waarop die huizen zijn gebouwd is vaak afgekeken van de wijze waarop er vroeger werd gebouwd. Die huizen zagen er heel anders uit. Dat kun je bijvoorbeeld zien op nummer 47, een huis verderop.

Foto 9 Loodsgracht 47

Blijf ook bij nummer 47 even stilstaan.
Deze woning is in 1893 gebouwd, dus al meer dan 100 jaar geleden. De manier waarop dit huis is gebouwd is afgekeken van de huizen die in de 14e en de 15e zijn gebouwd. Die bouwstijl wordt gotiek genoemd. Ook bij dit huis is met natuursteen en mooie tegels gewerkt. Bovenop het huis zit een trapgevel die is afgewerkt met natuurstenen platen. De ramen op de benedenverdieping zijn erg hoog. Als je dat vergelijkt met de huizen van nu kun je het verschil goed zien.

Vragen bij Loodsgracht48:

1

Teken de trapgevel na.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

Waarom heet zo'n voorkant een trapgevel.

 

ROUTE:

Rechtsaf de postbrug op

Foto 10 (ongeveer 1920) Het oude postkantoor

HET OUDE POSTKANTOOR

Je kijkt nu in de richting van de Kanaalweg. Over de brug aan de linkerkant stond het oude postkantoor. De Postbrug is zo genoemd omdat hij bij het postkantoor uitkwam. De brug is gebouwd in 1933. In de zijkant van de brug is in zandsteen de naam "postbrug" aangebracht. In het midden daarvan is in rode en gele kleuren het wapen van de gemeente Den Helder te zien. Op de vier pilaren waren vroeger lampen gezet. De leuningen waren vroeger hoger maar die zijn er later afgehaald. Voor dat deze brug werd gebouwd lag er een andere brug. Dit was een draaibrug. Die brug werd gebouwd in 1840.

Vragen bij foto 10:

1

Teken het wapen, dat je aan de zijkant van de Postbrug kunt zien, na.

 

 

 

 

 

 

 

2

Van wie is dat wapen?

3

Wat staat er nu op de plaats, waar vroeger het postkantoor stond?

4

Waarom heet de brug, waarop je nu staat, eigenlijk zo?

5

Op welke brandstof brandden in 1840 de lampen op deze brug?

6

Als je midden op de brug staat en je kijkt in de richting van het Helden der Zeeplein,

welk verschil zie je dan tussen de huizen links en rechts van het kanaal?

ROUTE:

Linksaf de kanaalweg op en loop rechtdoor naar het Helden der Zeeplein
Ga het Helden der Zeeplein op

Foto 11 (ongeveer 1920) Het laatste stukje van het Helders kanaal waar nu Het Helden der Zeeplein is

HET HELDEN DER ZEEPLEIN

Je bent nu in de wijk Oud Den Helder. Deze wijk is in de Tweede wereldoorlog helemaal door de Duitsers afgebroken. Die ruimte was nodig om de Atlantikwall aan te leggen. De atlantikwall bestond uit bunkers en andere verdedigingswerken die de Duitse militairen daar hadden gebouwd om zich te verdedigen tegen aanvallen van de Engelsen. Daarom zie je aan de noordkant van het Helders Kanaal allemaal nieuwe huizen staan. Deze huizen zijn na de Tweede wereldoorlog gebouwd. Aan de andere kant van het kanaal zijn de huizen een stuk ouder. Deze huizen stonden niet in de weg voor de Duitsers en konden dus blijven staan.

Foto 12 (1935) Het reddingsmonument

HET REDDINGSMONUMENT

Midden op Het Helden der Zeeplein staat het reddingsmonument. Voordat het monument werd gebouwd in 1935 liep het kanaal door tot aan de huizen. In 1934 werd een stukje van het kanaal gedempt en daar werd het monument neergezet. Het monument is gebouwd ter herinnering aan de mensen die hun leven waagden om mensen van zinkende schepen te reden die voor de kust vergingen. Op de zijkanten zie je de gebeeldhouwde afbeeldingen van reddingen staan en de kop van een redder aan een stuurrad. Aan de kanaalkant staat een borstbeeld van Prins Hendrik. Prins Hendrik was de opa van onze Koningin Beatrix. Het monument werd in 1935 onthuld door Koningin Wilhelmina. Dat was de vrouw van de Prins. De Prins heeft de onthulling van het monument zelf niet meegemaakt. Hij overleed in 1934. Binnen in het monument zit een carillon. Dit carillon wordt bediend vanuit het oude stadhuis aan de Kerkgracht.

Als je wat meer wilt weten over hoe mensen werden en nog steeds worden gered uit zee dan moet je eens een bezoek brengen aan het reddingsmuseum Dorus Rijkers hier in Den Helder.

Vragen bij foto 12:

1

Hoe redden de mensen van toen de schipbreukelingen?

2

Hoe worden nu de mensen gered uit zee?

3

Wat was er vroeger op de plek, waar je nu staat, dus bij het monument?

ROUTE:

Linksaf de Kerkgracht op

HET WEESHUIS

KERKGRACHT 1

Op de hoek van de Kerkgracht en de Willem Alexandersingel staat een groot gebouw dat in 1851 is gebouwd als weeshuis. Hier woonden de arme kinderen zonder vader en moeder. Zij konden hier blijven wonen tot ze volwassen waren. Later in 1926 is het weeshuis omgebouwd tot stadhuis. Om die reden werd de ingang veranderd en mooier gemaakt zodat er belangrijke mensen konden worden ontvangen. Let eens op de mooie hoge ramen die er in zitten. Het gebouw werd na verloop van tijd te klein als stadhuis. Nu zitten er kantoren in.

Vragen bij het Weeshuis:

1

Wat zijn wezen?

2

Zijn er nu nog wezen in dit gebouw?

3

Welk bedrijf in dit gebouw ken je van de televisie?

 

HET ARMBESTUUR

KERKGRACHT 3

Het gebouw naast het vroegere weeshuis is in 1906 gebouwd. De benedenverdieping was bestemd voor het burgerlijk armbestuur. Dat waren de mensen die bepaalden of de arme mensen in aanmerking kwamen voor wat extra geld. Ook beslisten zij of kinderen zonder ouders konden worden opgenomen in het weeshuis.
Op de eerste verdieping had de bouwmeester van de gemeente enkele kamers. Daar tekende hij de nieuwe gebouwen voor de gemeente Den Helder.

HET KANTONGERECHT

KERKGRACHT 4

Dit pand is in 1892 gebouwd en doet nog steeds dient als gerechtsgebouw. Op de eerste verdieping zit een rechter die de mensen die de wet hebben overtreden berecht. In een aanbouw achter het gebouw zelf was een gevangenis. Daar aan vast was een ommuurde binnenplaats waar de gevangenen werden gelucht. De gevangenis is nu niet meer in gebruik.

Vragen bij het Kantongerecht:

1

Wat is een Kantongerecht?

2

Wat gebeurt hier?

(vraag het binnen)

 

Terug naar het overzicht

Verder

 

www.hansonline.eu/den_helder