Wat is de ruimte?

De ruimte is eigenlijk alles wat niet bij de Aarde hoort. Dus als je buiten de atmosfeer van de Aarde bent.
Die atmosfeer houdt op ongeveer honderd kilometer hoogte op. Wat er dan nog van over is, is zo weinig dat het niet veel meer voorstelt.
Daar ongeveer, op 100 kilometer hoogte begint dus de ruimte.
De meeste satellieten (zie ook 'satellieten') vliegen meestal wat hoger omdat ze dan toch wat verder van de dampkring blijven. Dat doet de Space Shuttle ook, want het is veiliger.
Wat hoort er nog meer bij de ruimte?
Eigenlijk alles. De Maan, de Zon, de planeten, de sterren, de nevels, ga zo maar door.
Een ruimtevaarder die in de Space Shuttle vliegt, of in het Russische ruimtestation Mir, is dus met een een ruimtevlucht bezig, maar een Voyagervlucht naar Neptunus is ook een ruimtevlucht.
De ruimte is erg leeg. Je wist al dat er geen lucht is. Daarom draagt een ruimtevaarder altijd een ruimtepak, waarin ook zijn voorraad lucht zit.
Ook tussen de zon en planeten is het erg leeg.

Een heel klein zonnestelsel
Om je eens een voorbeeld te geven: Stel we maken ons zonnestelsel eventjes 10.000.000.000 (tien miljard) kleiner. Bovendien zetten we alle 9 planeten op een rij. Dat komt in het echt trouwens wel eens voor.
We hebben dan een zon van 14 centimeter, op 5,8 meter een planeet Mercurius zo groot als een heel kleine speldeknop. Op 10,8 meter Venus en op 15 meter afstand van onze kleine zon de Aarde. Die is in ons model zo groot als een speldeknop met plastic bolletje. Mars is een speldeknop op 23 meter afstand.
Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunes zijn dan kleine knikkertjes op 78, 143, 287 en 450 meter afstand van onze kleine namaakzon.
Pluto, de verste planeet is een speldeknop op 590 meter afstand van onze modelzon.
Je zou het eigenlijk eens moeten neerzetten, om een idee te krijgen hoeveel 'niets' er zit tussen de planeten.
En nu komt het: De zon is een ster. De dichtstbijzijnde ster behalve de zon staat in ons model op een afstand van 4000 kilometer. Dat moet dus ergens in Canada zijn (in ons model). Tussen Pluto en die dichtstbijzijnde ster zit ook niets.
De ruimte is dus erg leeg.

Zwart
Waarom is de ruimte altijd zwart? Ook als de zon schijnt?
Dat is niet zo vreemd als het lijkt. De lucht op aarde kan blauw zijn, of rood. Alleen als de zon niet schijnt, dus 's nachts is hij zwart. Tenminste als er geen wolken zijn.
Daar heb je de oplossing eigenlijk al een beetje. De zon zorg voor een blauwe lucht. De luchtdeeltjes in onze atmosfeer verstrooien het licht. De meeste kleuren verdwijnen daarbij, alleen het blauw blijft over.
Als je heel hoog in de lucht bent, bijvoorbeeld in een vliegtuig, ziet de lucht er al veel donkerder uit. Er is minder lucht, dus er wordt ook minder licht verstrooid. Stof in de atmosfeer kan de lucht rood kleuren. Niet alleen op Aarde, maar ook op Mars.
(afbeelding de stijgtrap van de Apollo maanlander)

index onderwerpenTerug naar de onderwerpen

(c) 1996 - 2005