Ruimtevaarders

In 1961 werden de eerste mensen in de ruimte gebracht door Rusland en Amerika. Die landen hadden genoeg geld en genoeg knappe mensen om een raket te kunnen bouwen.

Dieren
Voordat de eerste Rus, Joeri Gagarin, en de eerste Amerikaan, Alan Shepard, in de ruimte werden gebracht hadden beide landen al proeven gedaan met dieren aan boord van ruimtecapsules. Honden bijvoorbeeld, of apen.
Die dieren overleefden het verblijf in de ruimte zonder problemen.
Tegenwoordig zijn er er Nederlanders in de ruimte geweest, of Japanners, Chinezen, Fransen, noem maar op.
Toch zijn het nog steeds twee landen die deze mensen in de ruimte brengen: Rusland en Amerika.
De Russen gebruiken nog steeds capsules om mensen de ruimte in te brengen. De Amerikanen gebruiken na de Apollocapsules de Space Shuttle. Kijk ook eens bij 'De Maan'

Space Shuttle
De Space Shuttle is een ruimtevaartuig dat na de vlucht terugkeert naar de Aarde. Bijna alles dat de ruimte ingestuurd wordt, is weer opnieuw te gebruiken. Alleen de grote brandstoftank, die bruin van kleur is, raakt verloren.
Aan boord van de Space Shuttle is veel leefruimte en bovendien is er het grote vrachtruim, waarin een ruimteaboratorium gezet kan worden, maar ook een grote satelliet. In dat laatste geval is de Space Shuttle eigenlijk een soort vrachtwagen.
Bij de start van een raket, dus ook de Space Shuttle, gaat alles heel erg snel. In negen minuten tijd bijvoorbeeld is de stilstand van de Space Shuttle veranderd in een snelheid van 27.000 kilometer per uur!
Door die versnelling wordt je heel erg in je stoel gedrukt. Je lichaam moet daar tegen kunnen.

Gezond
De astronauten worden daarop getest en uitgezocht. Je moet ook gezond zijn. Het is een groot probleem als een astronaut ziek zou worden in de ruimte, want dan moet de ruimtevlucht afgebroken worden en dat kost geld, heel veel geld.
(afbeelding: de Command Module en de Service Module van een van de Apollovluchten)
Een lancering is best angstig. De raket maakt verschrikkelijk veel herrie en je hele lichaam trilt van top tot teen. Ook moet een ruimtevaarder in kleine ruimten zitten en daar kunnen sommige mensen ook niet tegen. Een astronaut of kosmonaut (zo heten ze in Rusland) moet daar wel tegen kunnen.
Natuurlijk is een ruimtevaarder geen toerist, dus je moet ook nog iets doen voor de kost. Het gaat daarbij vaak om erg moeilijke en lastige karweitjes. Dat kan ook niet iedereen. Op sommige karweitjes moeten de ruimtevaarders wel meer dan een half jaar oefenen. Vaak oefenen ze in een diep zwembad, want daar zweef je ook een beetje, net als in de ruimte.
Al met al is net dus niet zo gemakkelijk om ruimtevaarder te worden.
De opleiding van een ruimtevaarder kost ook veel geld. Elke nieuweling moet wennen aan de gewichtsloosheid, zoals je die ook in de ruimte hebt. Daarvoor gebruiken ze een vliegtuig dat steeds met een boog door de lucht vliegt. Eerst omhoog en dan steil omlaag. Op die manier ben je even een halve minuut gewichtsloos.
Hij (of zij) moet ook een speciaal ruimtepak op maat hebben. Dat kost ook veel geld.
Toch zijn er sinds 1961 honderden astronauten of kosmonauten in de ruimte geweest.
Misschien ben jij er in de toekomst ook wel bij!

index onderwerpenTerug naar de onderwerpen

 

(c) 1996 - 2005