Filmpjes bij "Hoe werkt een vliegtuig?"

Zuigermotor met één cilinder

 

Zuigermotor met zeven cilinders

 

Zuigers en krukas van een 12 cilinder Rolls Royce Merlin

 

 

Centrifugale straalmotor

 

Axiale turbojet met nabrander

 

Turboprop 

 

CFM 56 turbofan

 

Straalomkeerder in turbofan

Onderstaande filmpjes horen niet echt bij de werkstukhulp "Hoe werkt een vliegtuig", maar zijn toch interessant om er eens naar te kijken.

Rotatiemotor

De rotatiemotor is al voor de Eerste Wereldoorlog uitgevonden en was in die oorlog een belangrijke motor. Hij was licht en de koeling was goed, omdat de cilinders om een stilstaande krukas draaiden. En aan dat draaiende motorgedeelte was ook propeller gemonteerd. Een nadeel van die motor was dat hij moeilijk te regelen was. Lucht en benzinemengsel  moesten apart geregeld worden. Tijdens de landing was dat wat lastig, want wat als je een doorstart moest maken? Hiervoor gebruikten de piloten vaak de "blip switch" waarmee ze de ontsteking konden uitschakelen. Niet te lang, want dan werden de bougies vet. De "monosoupape" motoren waren bijna helemaal niet te regelen. De blip switch moest zo vaak worden gebruikt, dat hij voor het gemak op de stuurknuppel zat. Ook was het heel vervelend dat de in het motorcarter ingespoten smeerolie de cilinders via de uitlaat verliet. Dit leverde een vet vliegtuig op en een met olie besmeurde piloot. 
Bekende merken waren Rhône, Gnome, Clerget en Oberursel.

 

 

Schuivenmotor

De schuivenmotor is vooral bekend geworden door de Britse Bristol fabriek. De ontwerper Roy Fedden heeft deze oplossing gekozen om de cilinders snel van brandstofmengsel te kunnen voorzien en ook om de uitlaatgassen snel te kunnen afvoeren. Tegen de tijd dat het allemaal goed werkte, hadden de andere motorenfabrieken hetzelfde bereikt door grotere kleppen te gebruiken. Maar het was wel een mooie oplossing en het leverde een motor op die een iets kleinere diameter had dan andere, vergelijkbare stermotoren.

In de onderstaande animatie heeft de animator het zich een beetje gemakkelijk gemaakt door de poorten rond te tekenen. Bovendien ontbreekt er een poort in de cilinder. Er zijn 3 inlaatpoorten en twee uitlaatpoorten.

 

 

Een cilinder van de Bristol Centaurus motor

 

 

De Napier Sabre III van ontwerper Frank Halford, een 24 cilinder H-Motor, als animated GIF:

 

 

Terug naar de pagina met links

 

bijgewerkt op: 08-06-2019