ROUTE:

Rechtdoor de Koningsdwarsstraat oversteken de Prins Hendriklaan doorlopen

Foto 16 (ongeveer 1930) De Prins Hendriklaan

DE PRINS HENDRIKLAAN

De gebouwen op de foto in de Prins Hendriklaan zijn geen van allen meer aanwezig. Het waren het Hotel van lager militair personeel, het Kegelhuis en Hotel Bellevue op de hoek. Deze gebouwen zijn in de Tweede Wereldoorlog door bommen verwoest. Nu staan daar voor in de plaats het MSF gebouw, het Verzetsmonument, het Arbeidsbureau en C & A. Het gebouw waar je op de foto rechts tegen aan kijkt is de winkel van Schubo rechts aan het begin van de Keizerstraat. Dit gebouw staat er nog maar vanaf deze plaats is alleen nog maar het dak te zien door de gebouwen die er nu voorstaan.

Vragen bij foto 16:

1

Kijk naar de oude foto en vergelijk met wat je nu ziet.

Is er veel veranderd?

2

Je ziet op de oude foto een huis met een puntdak.

Welke winkel zit er nu in?

ROUTE:

Ga rechtdoor

Foto 17 (ongeveer 1950) Het verzetsmonument

HET VERZETSMONUMENT

Het verzetsmonument is op gericht om de overwinning op Duitsland in 1945 te gedenken. In 1945 kwam er een einde aan de Tweede Wereldoorlog. Deze oorlog begon in 1939 toen Duitsland Polen aanviel.Veel mensen hebben in deze oorlog hun leven gegeven om ervoor te zorgen dat wij weer in vrijheid zonder oorlog kunnen leven. Het verzetsmonument werd op 4 mei 1950 onthuld.

Op 4 mei worden nog steeds ieder jaar de doden herdacht die zijn gevallen in de Tweede Wereldoorlog. Het monument bestaat uit een pilaar met daar bovenop een leeuw. Deze leeuw stelt de Nederlandse Leeuw voor die met de linker klauw de nationale driekleur verdedigt.

De nationale kleuren zijn de kleuren Rood, Wit en Blauw die je kunt zien in de Nederlandse vlag. De bundel van 11 pijlen in de rechter klauw stellen de 11 provincies voor die Nederland toen had. Nu heeft Nederland 12 provincies. Van de gebouwen die op deze plek stonden is alleen het gebouw van de Helderse Courant nog bewaard gebleven. De overige gebouwen zijn in de oorlog gebombardeerd.

Vragen bij foto 17:

1

Wat is de twaalfde provincie van Nederland?

2

In welke provincie staan wij nu?

3

Het gebouw op nummer 55 was vroeger het huis van de dokter.

Wie zit er nu in dat huis?

4

Wat kun je doen in een arbeidsbureau?

ROUTE

Rechtdoor door het smalle steegje de Keizerstraat in

Foto 18 (ongeveer 1930) De Keizerstraat

DE KEIZERSTRAAT

De Keizerstraat ziet er nu heel anders uit dan 65 jaar geleden. Er waren toen ook veel winkels maar die zagen er totaal anders uit. Er zijn in de loop der jaren veel winkels en huizen afgebroken en opnieuw weer opgebouwd. De Keizerstraat liep vroeger door met een bocht naar links langs het restaurant de Keizerskroon naar het pleintje met de kanonnen. De Beatrixstraat was er toen nog niet. Je kunt nog aan de namen Keizerstraat, Keizerskroon en Keizersbrug zien hoe de straat vroeger heeft gelopen.

Vragen bij foto 18:

1

Hoe oud is het huis op nummer 56?

Kijk maar naar de gevel.

2

Welk gebouw zie je aan het eind van de straat op de foto?

Dat gebouw staat er nu nog.

ROUTE:

Linksaf de Beatrixstraat in, tot aan het zebrapad
Steek de Beatrixstraat over en loop naar het pleintje met de kanonnen

De gebouwen aan de rechterkant van de Beatrixstraat, van af restaurant De Keizerskroon, zien er nog net zo uit als vroeger. De overige gebouwen zijn nieuw. Op het pleintje met de kanonnen stonden vroeger ook allemaal huizen.

Je bent weer op de plaats gekomen waar de wandeling begon.

Hier eindigt de wandeling.

 

Terug naar het overzicht

 

www.hansonline.eu/den_helder