Project "ken je stad"

Doel

Het project heeft als doelstelling geschiedenis voor kinderen van groep 7 en 8 van de basisschool concreet maken aan de hand van de ontwikkeling van Den Helder vanaf 1800. Het vergelijken met behulp van concreet materiaal van toen en nu bevordert het gevoel dat veranderingen kennelijk bij het leven van mensen behoren en dat veranderingen te maken hebben met de leefomstandigheden en opvattingen in verleden en heden.

Didactiek

De didactische opzet van het project bestaat uit:

1. een inleiding voor de kinderen over het komende project.
2. het bekijken van de dia-serie als eerste kennismaking tussen de oude en de nieuwe binnenstad.
3. het lopen van de historisch route door de binnenstad.
4. het verwerken van deze gegevens.
5. het opnieuw bekijken van de dia-serie als "feest van herkenning" (tevens evaluatie)

Schoolintroductie

De introductie op school gaat in drie fasen:

1. Praktijkinformatie

U wordt op de hoogte gesteld van het project. Uitgangspunt is dat u het inpast in het reguliere geschiedenisonderwijs. In een bijeenkomst van 1½ uur geven we u zicht op de inhoud, de plaats van het project en de organisatie ervan.

2. Praktijkrealisatie

U stelt zich nu gedetailleerder op de hoogte van de inhoud van het project. Er komen onderwerpen aan de orde als het inpasssen van de dia-serie in uw onderwijs, het organiseren van de wandeling met opdrachten door de binnenstad van Den Helder en het behandelen van het leerlingenboekje.

3. Praktijkimplementatie

Na de nodige ervaringen met het project wordt dit eventueel als verworvenheid in uw schoolwerkplan opgenomen. Uitgangspunt is in hoeverre dit project in uw onderwijs als regulier item kan worden ingepast, zodat het in het schoolwerkplan kan worden vastgelegd.

De OBD Noordwest-Holland kan u hiermee desgewenst ondersteunen

 

Terug naar het overzicht

 

www.hansonline.eu/den_helder